Jestem!
Widzę, że i eko jurty się chyba odezwały ;]
Na bieżącą chwilę liczę koszty zrobienia jurty samemu i jeszcze bez kilku szczegółów wychodzi mi około 3-4 razy taniej niźli kupna, tak więc jurtę na 90% stawiał będę sam. Co do projektu, już jestem po wstępnych rozmowach z konstruktorem - przedstawię swoje rozwiązania i zobaczymy co da się z tego zbudować.
Osobiście wpadłem na pomysł połączenia jurty ze słomą - izolacja i podłogi i ścian z kostek słomy sprasowanej siłą ponad 120kg na m3 (maks 180). Zastanawiam się tylko, jak sprawdzi się słoma która nie jest obłożona gliną, a zamiast niej, dwiema warstwami różnych materiałów (nie chcę tu zdradzać wszystkich pomysłów jeszcze). No i ze słomy nie zrobi się części stropowej raczej - zbyt duży ciężar, tutaj pozostają rozwiązania materiałowe, lub termoizolacyjne (maty itp.)
Co do ogrzewania, raczej pozostanę przy kozach z promiennikami, ze zdobytych informacji wynika iż problemem jurty po nagrzaniu, jest jej wychłodzenie (trzeba wietrzyć), więc piece kumulacyjne raczej się tu nie sprawdzą.
Co do podestu, to aktualnie przoduje pomysł betonowych słupów, a na nim podest drewniany - ale to jeszcze muszę skonsultować z konstruktorem.
Jak już skompletuję technologię to pokaże wam kosztorys - dziś wstępne kalkulacje (z zapasem) dają 30 tys zł za kompletną jurtę z izolacją i podłogą, bez wyposażenia, cieszy mnie to, bo dopiero co miałem zamiar wydać 50 i to na samą jurtę.
Teraz kolejne pytania - jaki materiał polecacie na poszycie? Mam dostęp do impregnowanej bawełny, poszycia na żagle. Ktoś ma wiedzę o gramaturach które wypadałoby zastosować? Głównie chodzi oczywiście o trwałość, nieprzemakalność i oddychalność.
Co do samego podestu, to według mnie najtańszym solidnym rozwiązaniem jest pomalowany lepikiem jednostronnie okorek podbity pod legary, między legary słoma (10cm, czy tam jaka będzie grubość kantówki), na to płyta mtb3 - tak za 2cm, jak nie 2,5 (do skonsultowania z konstruktorem), i na to dopiero podłoga właściwa (tu już zależna od pozostałego kapitału.
Ktoś coś, jakieś pomysły?
Może jest tu jakiś architekt który chciałby pomóc za opłatą (nie kosmiczną), głównie chodzi o obliczenie materiałów - jakie grubości itp.