Hej! Czy wiecie coś na temat budowy zewnętrznych ścian pochyłych ? Rozwiązanie podpatrzyłam w zagranicznych programach nt. nowatorskich domów, ale nie znalazłam nic w polskim internecie. Pomysł jest na pewno stary, conajmniej jak kioski wykorzystujące ten sprytny pomysł. Ale czy spotkaliście się z tym współcześnie lub ujęciu DIY?
Jest to sposób na powiększenie kubatury budynku przy niezmiennej powierzchni zabudowy. Ciekawe dla osób chcących zasiedlić budynek „gospodarczy” do 35 m. Ciężko się zmieścić na tym metrażu, a co dopiero, gdy odjąć powierzchnię zajmowaną przez ściany.
Pochyła / ukośna ściana: wyobrażam sobie ścianę od podłogi do wys 0,5-1 m (wykonalne chyba jest i wyżej) nachyloną pod kątem ?? stopni do zewnątrz, na której spoczywa pionowa ściana i oczywiście dach,
Zastanawia mnie:
1. Jaką techniką buduje się pochyłe ściany zewnętrzne (z dobrą izolacją)?
2. Jaki kąt nachylenia jest możliwy, jaki najlepszy?
3. Jaka wysokość/długość takiej ściany pochyłej jest maksymalna, jaka optymalna / bezpieczna?
4. Jaki ciężar może utrzymać taka pochyła ściana, a dokładnie jak można nad nią budować (jaką ścianę pionową oraz dach).
5. W ogóle ciekawią mnie możliwości faktyczne budowy takiego wynalazku. Samodzielnie / jakaś firma?
Nie ukrywam, napaliłam się na takie rozwiązanie na zabudowie 35 m kw. Ciekawe mogą być zarówno informacje, linki, rysunki, wizualizacje ale też zdjęcia lub rzuty istniejących budynków. Poza tym może kogoś zainspirujemy, to w końcu następny pomysł na „obejście systemu”